![]() |
Kivi meyvesi agacı - tuhafbilgiler.net |
GÜBRELEME
Kivi fidanı bol miktarda yanmış hayvan gübresi verilerek dikilir. 2 yıl sonra sun'i gübre verilmeye başlanır. Kivi bitkisi bol saçak köklüdür. Çok miktarda dal yaprak ve meyve oluşturur. Bu nedenle topraktan fazla miktarda besin maddesi kaldırır. Azotlu gübre sürgün dalyaprak gelişimini, Fosforlu gübreler çiçek göz, meyve oluşumunu, Potasyumlu gübreler ise meyve kalitesini etkiler. Kivi bitkisine verilecek gübre çeşidi ve miktarı toprak tahlili sonucuna göre tespit edilir ve uygulanır.
SULAMA
Kivi bol ve geniş yapraklı olması nedeniyle topraktan fazla miktarda su alır. Sulanmadığı takdirde yapraklarda kıvrılma, sertleşme ve kenarlarda kurtlanmalar başlar. Meyveler büzüşür ve küçük kalır. Verim çağındaki kivilerin sulanmasında mini yağmurlama sistemleri tercih edilmektedir. Suda eriyen gübrelerin bu sistemle uygulanması kolaydır.
HASTALIK VE ZARARLILAR
Kivide en sık görülen zararlı kök dut kabuklu bitikidir. Bunlara karşı uygun ilaçlarlarla mücadele etmek gerekir. Her hangi bir hastalık ve zararlı görüldüğünde il veya ilçe Tarım Müdürlüklerinden bilgi alınmalıdır.
HASAT VE MUHAFAZA
Verim çağındaki bir kivi bahçesinin bir dekarından ortalama 2500 kg ürün alınır. Hasat genelde Kasım başında yapılınakla birlikte hasadın ne zaman yapılacağı Refraktometre denilen aletle kesin olarak tespit edilmektedir. Kivide kuru madde oranı (LS-7.5 olduğunda hasada başlanmalıdır. Daha erken başlanırsa meyvenin dayanma müddeti azalır. Hasat; meyve sapı ağaçta kalacak şekilde yapılmalıdır. Kiviler hasat edildikten sonra oda sıcaklığında 2 ay soğuk hava depolarında 5 ay süreyle muhafaza edilebilirler
BlTKI OZELLIKLERI
Kivi; sarılıcı, tırmanıcı, yaprağını döken çok yıllık bir bitkidir. Vitamin ve mineral maddeler bakımından zengindir. C vitamini kaynağıdır. Yarım kivi meyvesi yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Bir bardak kivi meyve suyu, bir bardak portakal suyunun 4-6 katı C vitamini içerir. Kökler saçak köklü olup çok kuvvetli gelişir. Toprağın üst kısmına yayılma eğilimi gösterir. Kökler kuraktan zarar gördüğü gibi aşırı sudan da zarar görür. Kivi bitkisi bol saçak kök oluşturduğundan kökler kendilerini çabucak yenileyip çoğalırlar. Yeni dikilmiş bitkilerde gövde zayıf ve kırılıcıdır. Bu nedenle desteğe ihtiyaç gösterir ve sarılıcı bir yapıda olması nedeniyle kırılmasını önlemek için zaman zaman düzelterek desteklere yatırılmalıdır.
Baharda tomurcukların sürmesi ile birlikte oluşan genç sürgünler dona karşı çok hassastır. Bitkiler rüzgarlardan kırılabileceğinden korunaklı yerler tercih edilmelidir.
Genel olarak kivi derin ve süzek olan, kireçli olmayan topraklarda iyi sonuç verir. PH`sı 5,5-7,6 olan topraklarda iyi yetişir.
Yorumlar
Yorum Gönder