Acı biberin en acı kısmı neresidir?

 Bir dönemin televizyon aşçıları hepimizi acı biberin en acı kısminin çekirdekleri olduğuna inandırdı.

Ama öyle değil.

Asıl acı olan kısım, o çekirdeklerin tutunduğu merkezdeki zardır. Bu zar, en fazla kapsaisin içeren kısımdır. Kapsaisin bibere ayırt edici acılığını veren renksiz, kokusuz bileşiktir.

Biberin acılığı, Amerikalı eczacı Wilbur L. Scoville tarafından 1912'de oluşturulan Scoville Ölçeği'yle ölçülür. Scoville ilk yaptığı testlerde alkolde eritilmiş çeşitli acı biber özlerini karıştırıp bu karışımı şekerli suyla seyreltti. Bir grup kişiden çeşitli yoğunluklardaki farklı biberleri artık acı tadını almayıncaya kadar denemelerini istedi.

Mesela, tek bir jalapeno biberinde 4500 Scoville Acı Birimi {SAB) olduğu söylenir, çünkü acılığını kaybetmesi için 4500 kat seyreltilmesi gerekmektedir.

Dünyanın acı biberi hangisi:

İngiltere'nin güneybatısındaki; Dorset'te yetişir. Michael ve Joy Michaud'un Dorset Naga'sı -naga Sanskritçe'de "iblis"demektir- Bangladeş'ten gelen bu bitki üzerinde yetiştirilir.

2005'te iki Amerikalı laboratuvar tarafından test edilen bu biberin damak yakan 923,000 SAB acılıkta olduğu belirlendi.

Küçük bir Naga biberinin yarısı bile bir tabak Hint yemeğini yenilemez hale getirebilir. Bu tabağı bitirenin sonu hastanenin yolunu tutmak olacaktır. Buna rağmen 2006'da 250.000 Naga biberi satılmıştır.

Daha genel bir ifadeyle, saf kapsaisin tozunda 15-16 milyon SAB vardır. O kadar acıdır ki, deney yapan eczacılar yalıtılmış "zehir odası"nda, vücudu tamamen koruyan bir tulum ve odadaki havayı solumalarını engelleyen kapalı bir başlıkla deney yapmak zorundadırlar.

Tahmini olarak 3510 çeşit acı biber vardır.

Yorumlar

  1. biber hem yemeklerin vazgeçilmezi, hemde c vitamini açısından en bol olan yiyecektir, çok acı sevmesemde tatlı biberinde agızda pek tat bırakmadıgını söyleyebilirim

    YanıtlaSil
  2. bir bilgi benden14 Mart 2015 05:53

    Acı Biber Neden Bazı İnsanları Etkilemez?

    Çoğumuz acı biber yediğimizde gözlerimiz sulanır, boğazımız yanar ve burnumuz akmaya başlar. Peki, nasıl oluyor da bazı insanlar hiç rahatsızlık duymadan arka arkaya acı biber yiyebiliyor? Bu insanlar ağız ve boğazlarındaki tat alma parçacıklarına zarar vermiş olabilir mi?

    Cevap HAYIR! Aslında bu insanların tat alma duyuları da en az acı yiyemeyenler kadar hassas. Amerikan Cornell Üniversitesi’ nden Profesör Harry T. Lawless bu durumun tamamen kişinin geliştirdiği duyarlılığı azaltmadan ileri geldiğini belirtiyor.

    Acı bibere acılığını veren kapsaisin molekülüdür. Bu madde tıpkı ilaçlar gibi zararsızdır ve vücudumuz bu nedenle bu maddeye karşı dayanıklılık gösterebilir.

    Görüşlerden biri, sinirler arasındaki iletişimi sağlayarak algılamamızı sağlayan kimyasalların azalması nedeniyle bazı insanların, ne kadar kapsaisin tüketirse tüketsin acı duymadıklarını ileri sürüyor.

    Görüşlerden biri, sinirler arasındaki iletişimi sağlayarak algılamamızı sağlayan kimyasalların azalması nedeniyle bazı insanların, ne kadar kapsaisin tüketirse tüketsin acı duymadıklarını ileri sürüyor.

    Kapsaisin molekülü hem tetikleyici hem de uyuşturucu özelliğe sahip. 1952 yılında Dublin Tıp Dergisi bu maddenin diş ağrıları için geçici bir tedavi yöntemi olabileceğini öne sürmüştü. Özellikle Macaristan’ dan bir grup eczacılık uzmanı bu molekülün uyuşturucu etkisini araştırmıştı.

    Dr. Lawless, “ Acı biber yediğinizde gözlerinizin sulanmasını ve boğazınızın yanmasını engellemek için yapabileceğiniz tek şey yine acı biber yemek olacaktır. Duyularınızın hissizleşmesi uzun vadede ortaya çıkan bir sonuç olmasıyla birlikte yer yemez ağzınızda uyuşma da hissedebilirsiniz,” diyor.

    Eğer arka arkaya biber yiyemiyorsanız Dr. Lawless’ ın önerisi buzlu yoğurt.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder