
Günümüzde seri üretim halinde piyasaya sürülen çikolata ürünlerinin tümü yüksek oranlarda şeker içeriyor. Bizi çikolataya karşı bağımlı kılan en önemli etmen de işte bu "tatlı"lık.
Yoksa siz de mi bir tatlı seversiniz?
Yakın zamanlarda New Yor Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma kimi insanların tatlı yemeye karşı niçin daha eğilimli olduğu sorusunun yanıtını genlerde bulmuş. Çalışmayı fareler üzerinden yürüten ekip, bulunan gen dizilimlerinin benzerlerini insan genomunda da saptamış.
Evrim ne diyor?
Evrimsel kuramcılar, tatlı şeyleri tanıyabilme ve onlara yanıt verebilme yetisini atalarımızdan miras aldığımızı düşünüyor. Tatlı gıdaların bol enerjili ve besleyici özellikleri olduğunu da göz önünde bulunduracak olursak, tarih öncesi çağlarda insanların zehirli, acı bitkilerdense meyve toplama eğilimi geliştirmiş olmaları anlam kazanıyor. Ancak yine de atalardan gelen bu tercihlerin günümüz süpermarket kültüründe ne derece etkili olduğu tartışılır!
Endorfin hormonunun salgısı tetiklenirse.
Çikolata, tıpkı diğer şekerli yiyeceklerin de yaptığı gibi vücuttaki endorfin hormonunun salgısını tetikliyor. Bu hormonsa, haz ve mutluluk hisleriyle ilişkili. Ancak bu tatlı tadın yanı sıra çikolata henüz kimi etkileri saptanamamış 300 farklı kimyasal barındırıyor. Yani bağımlılık, bu bilinmeyen kimyasallardan da kaynaklanıyor olabilir.
Çikolata ve Uyarıcılar
Çikolatada bulunan ve Merkezi Sinir Sistemi'ni uyaran kafein, kişinin dikkatinde yükselme sağlayabiliyor. Diğer bir uyarıcı olan theobromin ise akciğer çevresindeki istemsiz kasları yatıştırıyor. Bu maddeler, çikolatanın niçin bağımlılık yaptığına dair en favori seçenekler.
Çikolata niçin iyi hissettiriyor?
Çikolatanın içerdiği kimyasallar beynimizin nörotransmitter trafiğini etkiliyor:
Nörotransmitterler: Beynimizin kimyasal mesajcıları da diyebiliriz. Farklı sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşıyorlar. Bu sinyallerse deneyimlediğimiz his ve duygularda değişim yaratıyor.
Çikolatanın içerdiği iki güçlü kimyasal ve etkileri:
Tryptofan: Beynin, seratonin isimli nörotransmitteri yapmak için kullandığı kimyasal. Yüksek miktarlarda seratoninse mutluluk hissini tetikliyor.
Phenylethylamine: "Çikolata amfetamini" adıyla da anılan bu kimyasal, kişide uyarılmışlık, çekim ve baş dönmesi hissi uyandırıyor. Beyindeki zevk merkezini tetikliyor.
Çikolatayı sevmek için 10 iyi neden:
1-Ömrü Uzatır
2-Enerji Verir
3-Mutluluk Verir
4-Stresi azaltır
5-Kolesterolü Azaltır
6-Kemikleri Besler
7-Kalbe Faydalıdır
8-Cildi Güzelleştirir
9-Dişlerin Çürümesini Önler ve Dişleri Güçlendiri
10-Sevgiyi göstermenin en iyi yollarından biridir
çikolata nasıl yapılır videosunu izleyerek konu hakkındaki bilginizi pekiştirebilirsiniz
siz üretin yapın sonra bağımlılık yaparmı yazın tabi yapar
YanıtlaSilBAGIMLILIK YAPMAYAN BİŞEY VARMI Kİ
YanıtlaSilEvet çikolata bende de bağımlılık yapmış durumda. Hemen hemen her gün gün iş çıkışı Tatbaka uğrayıp kendime çikolata ikram ediyorum. :) Çikolata ile kendimi mutlu hissediyorum.
YanıtlaSilÇikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahiptir. O kadar ki, sadece kokusuyla bile mutluluk hormonu endorfini harekete geçirebilmektedir.
YanıtlaSilÇikolata enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor. Daha az kafein içerdiği için çikolota yemek kahve içmeye oranla da çok daha yararlı.
YanıtlaSil