
* İşçi karıncaların neredeyse tamamı dişidir. Erkekler çiftleştikten kısa bir süre sonra ölürler.
* Karıncalar yaklaşık 60 milyon yıldır değişim geçiriyorlar.
* Kraliçe karınca 20 yıl yaşayabilir. Ve yaşamı boyunca yaptığı tek şey yumurtlamaktır.
* 500 binin üzerindeki bir karınca grubu bir kuşu, bir domuzu ya da atı öldürebilir.
* Bir karınca kendisinden 50 kat fazla bir ağırlığı taşıyabilecek güçte.
* Karıncalar acımasız savaşçılardır. Isırabilirler, sokabilirler ve arkalarından asit fışkırtabilirler.
Karıncaların ağaçları fillerden koruduğunu biliyor muydunuz?
YanıtlaSilFiller hortumlarına karınca gelmesinden nefret eder. Doğu Afrika savanlarında yaşayan filler bu nedenle bölgede yetişen bir akasya (Acacia drepanolobium) ağacından uzak duruyorlar.
Çünkü bu dikenli ağaçlarda yaşayan karıncalar, fillerin hortumlarında toplanarak hayvanları rahatsız ediyorlar. Ve bu şekilde de akasyaları koruyorlar diyor Kenya Mpala Araştırma Merkezi’nden Todd Palmer, Current Biology dergisinde.
Bilim adamı karıncaları ağaçtan uzaklaştırdığında filler yaprakları yemeğe başlamışlar. Bu açıdan bakıldığında karıncaların yaşadıkları ekosistem üzerinde etkili olduğu düşünülebilir. Öyle ki karıncalar davranışlarıyla savanların kalıcı olmasında rol oynamış olabilirler. Ancak altı metre kadar büyüyen ağaçların yapraklarını yiyen zürafalar karıncalardan hiç rahatsız olmuyorlar. Zürafalar karıncaları uzun dilleriyle “silip atıyorlar” diyor Palmer. Bilimsel adı Acacia drepanolobium olar akasyalar alçak fundalıklardır. Rüzgâr estiğinde bitkinin boşluklarında ıslık sesleri oluşur.
Karıncaların Yalnız Öldüğünü Biliyor musunuz?
YanıtlaSilHasta olan karıncalar ölmeden kısa bir süre önce yuvalarını terkederler ve yanlız ölürler.Bu davranışın sebebi ise diger karıncalarla temas etmekten kaçınmalarıdır.
Özellikle işçi karıncalarda yuvayı koruma kaygısı daha fazladır ve bu davranış daha sıktır.